Jaap Boiten, directeur van de Huiswerkplek

Jaap Boiten, directeur van de Huiswerkplek

Jaap Boiten, directeur van de Huiswerkplek

Jaap Boiten

Jaap Boiten

Jaap Boiten was jarenlang een echte marketingman. Hij werkte bij diverse bedrijven, zowel nationaal als internationaal. Hij vond het altijd belangrijk dat hij vroeg in de ochtend kon beginnen met werken, zodat hij ook weer vroeg kon eindigen. De reden daarvan was dat hij graag zijn twee zoons aan het eind van de middag op weg hielp met hun huiswerk.
Toen hij werkte bij een bedrijf in Nieuwegein kreeg hij daar een nieuw management. Men vond toen dat hij voortaan maar van 9.00 uur tot 17.00 uur moest gaan werken. Jaap was het daar niet mee eens en wilde de quality time thuis niet opgeven.

Jaap, op dat moment 57 jaar oud, ging in diep beraad met zichzelf en zijn echtgenote. Hij bedacht dat hij misschien beter kon gaan ondernemen.
Hij wist alleen nog niet met wat voor soort onderneming. Een van zijn zoons, sprekend vanuit zijn eigen positieve ervaring, stelde voor dat hij misschien zelf wel ‘zo’n huiswerk ding’ kon beginnen.
In eerste instantie vond Jaap dat niet zo’n goed idee, maar na wat langer nadenken besloot hij de stap toch te zetten.

 

De Huiswerkplek

In het najaar van 2011 ontstond ‘de Huiswerkplek’.
Eerst op de Kanaalweg gestart in een kleine ruimte van 80 m2 in Canaalstaete, maar in 2013 verhuisd naar 200 m2 achter Canaalstaete. In dit pand heeft Jaap met zijn 20 tafeltjes per dag plaats voor maximaal iets meer dan twintig kinderen, die van maandag tot en met vrijdag in ieder geval welkom zijn tussen 14.30 uur en 18.30 uur. Maar soms ook eerder. Sommigen komen er één, anderen twee, drie of meer dagen per week.
Bij binnenkomst mogen ze nog even een laatste appje versturen. Ze pakken wat drinken en te knabbelen en gaan dan met hun mapje en tas voor die dag een plekje zoeken om te beginnen met hun huiswerk.

Jaap heeft een team van enthousiaste huiswerkbegeleiders om zich heen verzameld, die volgens een flexibel rooster komen werken. Het zijn studenten van Pabo, Pedagogie of universitaire opleidingen die de leerlingen ondersteunen. Elk heeft zo zijn eigen vakgebied(en).

Wat Jaap zich nooit realiseerde is dat hij gezinnen ontzorgt met zijn Huiswerkplek. Na school fietsen de kinderen volgens afspraak naar hem toe en doen wat ze moeten doen: plannen en huiswerk maken. Dit zorgt later thuis voor rust. Er is geen strijd en gemopper over het huiswerk en ze kunnen daarna als gezin gezellig samen zijn en leuke dingen doen.
Binnen de Huiswerkplek geldt dat er openheid en eerlijkheid is en dat leerling en begeleider(s) er samen voor gaan het huiswerk zo goed en snel mogelijk te doen. Dit levert een positieve spiraal op, met als gevolg dat de leerling zich echt geholpen voelt en resultaat van zijn inspanningen en ontzeggingen ziet.

Naast de routine op de Huiswerkplek merkt Jaap dat hij ook een sociale functie heeft. Als een kind even niet geconcentreerd is, knoopt hij een gesprekje aan. Ze kunnen bij hem altijd hun verhaal kwijt. Ze mogen hun verdriet, frustraties of vreugde uiten. Hij hoort het aan en geeft hen daarna weer een zetje in de juiste richting. Het credo: “de Huiswerplek maakt leren weer leuk!”

Werkwijze van de Huiswerkplek

Jaap hanteert binnen de Huiswerkplek het principe van rust, regelmaat en planmatig werken.
Hij leert de kinderen vooruit kijken en daarop te plannen. Op school krijgen ze de kennis, bij Jaap leren ze tijdig aan te geven wanneer ze iets niet snappen en wordt hun kennisniveau door de uitleg verhoogd. Hij werkt veelal vanuit zijn gevoel en de schoolervaring van toen, terwijl de huiswerkbegeleiders, zijn medewerkers, de schoolbanken van nu kennen en op die manier de leerlingen kunnen helpen.

Leerlingen van het VMBO tot en met Gymnasium zijn welkom bij de Huiswerkplek. Zo begeleidt de Huiswerkplek leerlingen uit onder meer Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Alexanderpolder, Ommoord en Nieuwerker aan den IJssel.

Voor ouders werken ze met een nieuwsbrief en eens per jaar hebben ze een  ‘Ouder(s)avond’. Daar zijn enkel de ouders welkom. De huiswerkbegeleiders stellen zich voor en Jaap regelt altijd een spreker. Bijvoorbeeld iemand van Perspectief, die vertelt over het puberbrein of van Kieswijs over talenten en studiekeuze. Verder communiceert hij alleen met ouders als het nodig is.

Jaarlijks krijgen de eindexamenkandidaten op de laatste dag van het Centraal Schriftelijk Eindexamen een Zilveren Duim uitgereikt voor hun harde werken.

Het gaat er niet om of je geslaagd bent, het gaat er om dat je goed gewerkt hebt.

Ondernemen

Jaap bediende zich bij de start van zijn onderneming van ‘guerrilla marketing’ zoals hij zijn aanpak graag noemt. Zonder al te veel kosten toch veel en beheerst reclame maken. Zo werden de kapper op de hoek, de ijzerwarenwinkel en de slijterij in Schenkel onder meer ingezet om vooral veel te praten over de Huiswerkplek en de leuke, goede, nuttige, succesvolle dingen, die er gebeurden.
Mond-tot-mondreclame werkte voor de Huiswerkplek goed. Jaap vulde dit aan met af en toe een positief berichtje op zijn Facebookbedrijfspagina of een selectief huis-aan-huis verspreide flyer. Hij is ervan overtuigd dat positieve berichtgeving en mond-tot-mondreclame beter werken dan menig advertentie in een landelijk of regionaal blad. Te veel vraag geeft alleen maar teleurstellingen.
De eerste jaren financierde Jaap nogal eens de externe kosten (loonkosten van de huiswerkbegeleiders, drank en spijs) van een leerling zelf als het kind door onvoorziene omstandigheden en buiten de eigen schuld om, in vervelende leeromstandigheden’ was gekomen. En als dan de ouders de lasten van de hulp aan hun kind even niet konden dragen..
Inmiddels doet hij dat niet meer, maar is er een stichting in het leven geroepen: Stichting de Bijlesplek. Deze kan dit soort kinderen een steuntje in de rug geven.
(De Stichting is afhankelijk van donaties en merkt dat fondsen vinden moeilijk is. Dus als u wat weet….)

In 2014 is Jaap Boiten met de Huiswerkplek genomineerd voor de ondernemersprijs Capelse Ondernemer van het Jaar. Hij is het niet geworden, maar vond het ongelofelijk leuk om hieraan mee te doen. Net zoals hij de Open Coffees of ZZP-ontbijten in Capelle aan den IJssel, als het enigszins kan, graag bezoekt om te netwerken en bij te praten. Zijn doel is iets te kunnen betekenen voor de Capelse jeugd en die heeft iedereen om zich heen.

Toekomst

Jaap hoeft met zijn Huiswerkplek niet uit te breiden. Hij vindt 20 tafeltjes en wat meer leerlingen het maximale. Leerlingen komen niet alleen om huiswerk te maken, maar ook voor het luisterend oor van Jaap.
Als Jaap zou uitbreiden en bijvoorbeeld ergens anders een filiaal zou beginnen, kan hij niet altijd meer aanwezig zijn voor al zijn leerlingen en dat zou hij niet willen.

Tips voor ondernemers

Jaap Boiten gelooft dat voor dit vak het volgen van je hart en het optimaal gebruik weten te maken van je levenservaring heel belangrijk is. Kijk om je heen. Praat, denk, toets, test en probeer de start en ontwikkeling van je onderneming goed te timen.
Doordat het structurele verschil van mening op de werkvloer zijn pad kruiste, kreeg hij de kans na te denken over wat hij echt wilde en echt belangrijk vond. Zo kon hij de Huiswerkplek, zijn huiswerkplek, opstarten.
Als dat twintig jaar eerder was gebeurd, had hij bij gebrek aan levenservaring en senioriteit er geen moment over gepeinsd. Het is geweldig om op oudere leeftijd kennis en ethiek aan de jeugd over te dragen en zo het leven leuk te maken.

 

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Hans Koedam,  Eric van der Velden en Victor Toxopeus.